Koristepuut ja pensaat

Koristepuut

Koristepuita on monenlaisia. Syreenit ja koristeomenapuut ovat suosittuja vaihtoehtoja.

Pikkusyreeni on kasvatettu ihastuttavaksi, tiheän pyöreälatvaiseksi pikkupuuksi. Se sopii yksittäiskasviksi tai kesäkukkien, perennojen tai havujen joukkoon. Syreeni on terve ja pitkäikäinen. Kesäkuun lopulla avautuvat kukinnot ovat valkoisesta punaisen eri sävyihin. Vanhaa kasvia voi nuorentaa poistamalla vanhimpia oksia.

  • Korkeus: n. 1,5–2 m pituudesta riippuen
  • Kasvupaikka: Aurinkoinen, puolivarjoinen


Koristeomenapuut kuuluvat kauneimpiin kukkiviin lehtipuihimme. Niiden ihastuttava kukinta ajoittuu alkukesään. Koristeomenapuut viihtyvät valoisissa kasvupaikoissa, jolloin ne myös tuottavat runsaan kukinnan. Ne toimivat hyvinä pölyttäjinä varsinaisille omenapuille. Kasvualustan kannattaa olla hyvin vettä läpäisevää ja ravinteikasta.

Käy tutustumassa hinnastoomme.

Koristepuilla ilmettä pihalle!

Koristepensaat

Koristepensaat ovat puutarhan monikäyttöisiä lajikkeita. Niitä voidaan käyttää varjostamaan haluttuja paikkoja tai niillä voidaan rajata alueita. Kukkivilla pensailla saadaan tuotua väriä puutarhaan.

Marja-aronia

Marja-aronia on kaunis hyötykasvi. Se on monikäyttöinen, sillä sitä voidaan käyttää aitana, suojapensaana tai pensasryhmissä. Se on pystykasvuinen ja helppohoitoinen. Marja-aronian hehkuvan punainen syysväri ansaitsee erityismaininnan! Viihtyy parhaiten aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Aurinkoisella paikalla kukinta on runsainta ja syysvärit voimakkaimmat.

Marja-aronia tuottaa runsaasti satoa, yhtä pensasta kohden jopa 8–10 kiloa. Marjojen maku saattaa aluksi tuntua kitkerältä, mutta ensimmäiset syyspakkaset muuttavat makua parempaan. Marjat sopivat mehuihin vaikkapa omenan, mustaherukan tai vadelman kanssa. Marja-aronian marjat sopivat myös kotiviinin, hyytelön ja hillon valmistukseen. Marjoissa on runsaasti C-vitamiinia, folaattia, mangaania, magnesiumia, rautaa ja erilaisia antioksidantteja.

Marja-aroniahillo

Tässä ruotsalaislehti Feminan ohje marja-aroniahillon valmistamisesta:

  • 1 l marja-aronioita
  • 2 dl vettä
  • 5 dl hillosokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 5 cl rommia tai konjakkia (vapaavalintainen)


Huuhtele sekä perkaa marjat. Keitä marjoja sekä vaniljatankoa matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia niin kauan, että marjoista tulee pehmeitä. Lisää kattilaan hillosokeri, sekoita, ja keitä vielä 15 minuuttia. Lisää halutessasi konjakki tai rommi, ja kiehauta seos mikäli haluat alkoholin haihtuvan kokonaisuudessaan. Säilö lämpimiin purkkeihin, sulje kannella ja anna viilentyä. Alkoholia sisältävä hillo säilyy pidempään.

Angervot

Angervot menestyvät melkein missä vain ja ne ovat helppohoitoisia, siksi ne ovatkin suosittuja koristepensaita.

Norjanangervo sopii hyvin pensasaidaksi, mutta on hyvä ottaa huomioon, että sen oksat eivät kestä kovin hyvin aurauslumen painoa. Norjanangervon oksat peittyvät touko-kesäkuulla kauniin valkoisten kukkien peittoon.

Koivuangervon pyöreät lehdet ja valkoiset runsaat kukat tuovat suloista pehmeyttä puutarhaan. Koivuangervo sopiikin hyvin esimerkiksi havuistutusten pariksi. Kukinta-aikaa on kesä-heinäkuu.

Hanhikit

Hanhikit ovat matalia koristepensaita, jotka kukkivat loppukesästä aina pakkasten tuloon asti. Ne ovat helppohoitoisia ja kestäviä pensaita. Paras kasvupaikka hanhikeille on aurinkoinen alue puutarhassa.

Pensashanhikit ovat kukkivat vähäiselläkin hoidolla pitkään. Ne eivät ole maaperän suhteen nirsoja, ne pärjäävät kuivassa ja hiekkapitoisessakin maassa. Ainoastaan kova savimaa ja kostea kasvupaikka ovat myrkkyä pensashanhikeille.

Pensashanhikit kasvavat vahvasti ja kukkivat kauniisti, kun niitä leikataan tehden kevyttä harvennusta vuosittain. Vanhat oksat kannattaa poistaa keväällä ennen kuin silmut puhkeavat.

Koristepensailla näkösuojaa, rehevyyttä ja jopa supermarjoja pihoille!

Marjapensaat

Marjapensaat ovat nykyään hyvin suosittuja puutarhan kaunistuksia. Syitä tähän on monia, mutta esimerkiksi pensaiden helppohoitoisuus ja ihanat, terveelliset marjasadot ovat vedonneet monien sydämiin. Marjapensaat ovat näyttäviä koristekasveja värikkäine marjasatoineen. Myös niiden kauniit lehdet tuovat eri vuodenaikoina ihastuttavia elämyksiä.

Pensasmustikka

Pensasmustikat tuottavat suuria marjoja ja syksyllä ihanan punaisen ruskavärityksen. Pensasmustikoiden maku on miedompi kuin metsämustikalla mutta silti herkullinen.

Pensasmustikkamme alkavat tuottaa marjoja jo istutuskesänä. Paras satokausi alkaa parin kolmen vuoden päästä. Yhdestä pensaasta saadaan satoa keskimäärin noin kolme litraa. Pensasmustikoita kannattaa viljellä eri lajikkeita rinnakkain, koska ristipölytys parantaa marjasatoa ja jopa aikaistaa kypsymistä.

Marjapensailla makuelämyksiä ja kauniita kasveja puutarhaan!